Tegels in combinatie met vloerverwarming: dit zijn de voordelen

Keramische tegels en vloerverwarming: twee totaal verschillende dingen. Toch vullen ze elkaar fantastisch aan! Vooral op het gebied van comfort en duurzaamheid vormen ze een ijzersterke combinatie. Wat zijn dan precies de voordelen? En is de combinatie van keramische tegels met vloerverwarming beter dan die met een PVC vloer? In dit blog leest u er alles over.

Bij het bouwen of renoveren van een woning of een badkamer komt een hoop kijken. Duurzaamheid en comfort zijn voor de meeste huiseigenaren belangrijke eigenschappen waaraan een woning moet voldoen. Een persoonlijke stijl is daarnaast ook heel belangrijk. Door keramische tegels te combineren met vloerverwarming profiteert u van duurzaamheid, omdat keramische tegels warmte zeer goed geleiden. Een heerlijk warm en behaaglijk gevoel in huis. En een lagere energierekening; wie wil dat nu niet? 

Een stijlvolle en duurzame vloer in één

Bent u op zoek naar een comfortabele, duurzame, slijtvaste en stijlvolle vloer voor uw huis? Overweeg dan zeker de combinatie van vloerverwarming met keramische tegels. Een keramische tegel bevat veel goede eigenschappen. Keramische tegels zijn duurzaam omdat ze heel lang meegaan. Een keramische tegel is daarnaast oersterk en daardoor goed bestand tegen slijtage, krassen en vlekken. Een keramische tegelvloer blijft dan ook ontzettend lang mooi. Het allergrootste voordeel: keramische tegels werken uitstekend samen met vloerverwarming. Ze geleiden warmte uitstekend, waardoor er minder energie nodig is om een ruimte op de gewenste temperatuur te brengen. Dat scheelt in de maandelijkse energiekosten. Omdat een keramische vloer zeer lang meegaat, is het minder snel nodig om hem te vervangen. Het is daarom voor veel mensen zowel een praktische als een duurzame overweging om voor een keramische vloer te kiezen. 

Een ander groot voordeel van een keramische tegel is het gemak in onderhoud. Keramische tegels zijn heel makkelijk schoon te maken en te onderhouden. Ze zijn bestand tegen water en verschillende schoonmaakmiddelen. Dat maakt een keramische tegel zeer geschikt voor een badkamer of keuken: de ruimtes in huis waar vloerverwarming zeer praktisch en prettig is. In combinatie zorgen keramische tegels en vloerverwarming voor een heerlijk warme vloer die goed schoon te houden is.

Het oog wil natuurlijk ook wat: keramische tegels zijn er in ontzettend veel stijlen, kleuren, patronen en formaten. Voor iedere interieurstijl is een keramische tegel te vinden. Van een luxe marmerlook tot een prachtige houtlook. Stuk voor stuk niet van echt te onderscheiden. Ook hier spreekt de combinatie van keramische tegels in combinatie met vloerverwarming voor zich: geen lelijke radiatoren, maar een prachtige vloer die heerlijk warm aanvoelt.

Voordelen van vloerverwarming in combinatie met keramische tegels:

 • Uitstekende warmtegeleiding
  Een belangrijk voordeel van keramische tegels in combinatie met vloerverwarming is de uitstekende warmtegeleiding van de tegels. Keramische tegels geleiden de warmte, afkomstig van de vloerverwarming, efficiënt waardoor de warmte zich gelijkmatig door de ruimte verspreidt. Dit zorgt voor een aangename temperatuur in huis en ook voor een hogere energie-efficiëntie.
 • Comfort
  De combinatie van keramische tegels en vloerverwarming zorgt dus voor een aangenaam en comfortabel binnenklimaat. De warmte verspreidt zich via de vloer naar boven. Dit gebeurt geleidelijk, waardoor deze manier van verwarmen zeer comfortabel aanvoelt. Bij traditionele radiatoren komt de warmte van bovenaf. Dit zorgt voor een ongelijke verdeling van de warmte door de ruimte; veel minder comfortabel dus.
 • Gezond binnenklimaat
  Een ander voordeel van keramische tegels in combinatie met vloerverwarming is dat het zorgt voor een gezond binnenklimaat. Omdat er geen luchtcirculatie is, vermindert vloerverwarming de kans op stofophoping en allergenen in een ruimte. Daarnaast is een keramische tegel hygiënisch schoon te houden. Waardoor stof minder kans heeft om te dwarrelen.
 • Duurzaamheid
  Keramische tegels zijn een duurzame optie. Ze zijn bestand tegen slijtage, krassen en vlekken en gaan over het algemeen lang mee. De combinatie met vloerverwarming zorgt voor een efficiënte en duurzame manier van verwarmen, omdat keramische tegels de warmte afkomstig van de vloerverwarming beter geleiden: efficiëntere warmtegeleiding voor een prettig binnenklimaat.
 • Stijlvolle en luxe uitstraling
  Keramische tegels geven iedere ruimte een luxe uitstraling. De combinatie met vloerverwarming is ook hierbij ideaal: neem afscheid van lelijke radiatoren die ruimte innemen en stof en vuil aantrekken.
 • Een warme badkamer of keuken
  Keramische tegels zijn ook geschikt om in de badkamer of keuken te plaatsen. Een houtlook badkamervloer en zelfs een houtlook wand in de douchecabine behoren met keramische tegels tot de mogelijkheden. Vloerverwarming verhoogt daarnaast het comfort in de badkamer, doordat de binnentemperatuur goed gereguleerd blijft.

Kiezen voor PVC of keramische tegels in combinatie met vloerverwarming?

Hoewel beide opties geschikt zijn voor vloerverwarming, hebben keramische tegels over het algemeen meer voordelen dan PVC. Keramische tegels regelen warmte uitstekend waardoor de warmte vanuit de vloer gelijkmatig wordt verspreid. Bovendien hebben keramische tegels een lange levensduur, zijn ze slijtvast en verkrijgbaar in verschillende stijlen, waaronder in een populaire houtlook.

PVC daarentegen heeft een lagere thermische geleidbaarheid dan keramische tegels. Dit betekent dat het langer duurt voordat de warmte een ruimte volledig vult. PVC is over het algemeen ook gevoeliger voor vervorming. Niet ideaal in bijvoorbeeld een natte ruimte zoals een badkamer. PVC is vaak goedkoper dan keramische tegels, maar de kwaliteit en duurzaamheid zijn over het algemeen lager.

Opstookprotocol vloerverwarming bij keramische tegels

Een opstookprotocol is een stapsgewijze handleiding voor het geleidelijk opwarmen van een vloerverwarmingssysteem. Een opstookprotocol heeft als doel om de vloerverwarming op een veilige en efficiënte manier op te starten en te laten functioneren. Het opstookprotocol helpt de kans op schade aan de vloer en aan het verwarmingssysteem te minimaliseren.

Een opstookprotocol bestaat uit verschillende stappen waarbij de temperatuur van de vloer geleidelijk wordt verhoogd. Het opstookprotocol is vaak afgestemd op het type vloerverwarming. Een opstookprotocol is vaak anders bij elektrische vloerverwarming dan bij vloerverwarming met water en gas.

Ontdek de voordelen van vloerverwarming en keramische tegels

Wilt u meer weten over keramische tegels in combinatie met vloerverwarming? Neem contact met ons op of kom langs in onze ruime tegelshowroom in Barneveld. Onze tegelexperts vertellen graag meer uit over de voordelen van vloerverwarming in combinatie met keramische tegels.

Afwijkende openingstijden