Wat is keramisch parket?

Ontdek onze unieke collecties

Keramisch parket: een prachtige combinatie van een onderhoudsvriendelijke vloer met het uiterlijk van hout. Maar wat is keramisch parket eigenlijk en welke legpatronen en soorten zijn verkrijgbaar? In dit artikel leest u alles over keramisch parket.

Staat u op het punt om een nieuwe vloer aan te schaffen? Niet voor iedereen een eenvoudige opgave. De mogelijkheden, kleuren, materialen en legvormen in vloeren zijn eindeloos. Kiest u voor een parketvloer, voor PVC, natuursteen, of toch voor keramische tegels? Wellicht wordt de keuze makkelijker door na te gaan waar de vloer komt te liggen en hoe uw gezin is samengesteld. Een druk huishouden heeft bijvoorbeeld meer baat bij een onderhoudsvriendelijke vloer, die niet snel slijt. Kortom: het is verstandig om er rekening mee te houden waar de vloer komt te liggen.

Keramisch parket: niet van echt hout te onderscheiden

Stel: u valt volledig voor het uiterlijk van een parketvloer, maar bent bang dat de vloer beschadigd raakt. Geen angst: keramisch parket is de oplossing! Keramische tegels zijn namelijk zeer sterk en eenvoudig om te onderhouden. Daar komt bij dat producenten tegenwoordig keramiek ontwikkelen met een uiterlijk dat op het oog niet van echt hout te onderscheiden is.

Er bestaan overigens wel degelijk verschillen tussen parket en andere houten vloeren. Parket is niet massief. Een massieve vloer reageert sterk op luchtvochtigheid. Parket bestaat uit een toplaag van massief hout. De onderlagen zijn van multiplex of vurenhout. Echt hout leeft verder in een vloer. In het geval van keramisch parket komt de leefbaarheid van het hout alleen terug in de kleuren, omdat het niet van echt hout is te onderscheiden. 

Wat is keramisch parket?

De naam zegt het eigenlijk al: keramisch parket bestaat uit verschillende platen die in verschillende legvormen een vloer vormen. Deze platen zijn gemaakt van keramiek en hebben het uiterlijk van hout. Keramiek wordt gemaakt door zand, klei en andere mineralen met elkaar samen te voegen. De mix van deze natuurlijke materialen wordt vervolgens gebakken op een temperatuur van 1200 graden Celsius. De platen die ontstaan, worden voorzien van een glazuurlaag. Deze glazuurlaag zorgt ervoor dat keramiek ontstaat. Keramiek is gemaakt van natuurlijke materialen en is uiterst sterk en bestand tegen water en schoonmaakmiddelen.

Aan de glazuurlaag zit nog een groot voordeel: die bepaalt namelijk de look van de tegel. Marmer, tapijt, of hout: het is allemaal mogelijk om te printen op een keramische tegel. Het is dankzij deze techniek dus mogelijk om een keramische tegel te voorzien van een laag die lijkt op eikenhout, lariks, of iedere andere houtsoort die er bestaat. Ook zijn talloze kleuren mogelijk, zoals een hout-look vloer die is afgewerkt met olie of juist een vloer met white wash-look.

Diverse kleuren en soorten hout in keramisch parket

De keuze in kleuren en soorten keramisch parket is groot. Veel verschillende structuren en kleuren worden op de glazuurlaag geprint. Leuk om te weten: deze houtlooktegels zien er levensecht uit, omdat foto’s van houten planken worden geprint op de tegels. Het is ook mogelijk om voor een donkerdere, oude of juist voor een lichte, jonge houtlook te kiezen. Veelvoorkomende houtsoorten op keramische tegels zijn:

Eikenhout

Eikenhout heeft van nature een neutrale kleur. De kleur van eikenhout varieert van lichtbruin tot mediumbruin. De subtiele houtnerven en knoesten dragen bij aan een natuurlijke en lichte-robuuste uitstraling. Een keramisch parket van eikenhout zorgt voor een warme uitstraling in iedere ruimte.

Beukenhout

Beukenhout is lichter van kleur. Deze houtsoort heeft een lichtroze tint. De nerfstructuur is fijn. Beukenhout wordt vaak toegepast in minimalistische en Scandinavische interieurstijlen.

Walnoot

Walnoot is een donkere houtsoort met rijke bruine tinten en een opvallende houtnerf. Deze houtsoort zorgt voor een luxe en elegante uitstraling in een interieur. Daarom wordt de houtsoort veel toegepast in interieurs met een klassiek karakter.

Teakhout

Teakhout is tropisch hardhout. Deze houtsoort staat bekend om zijn duurzaamheid en de volle, bijna rijke bruine kleur. De houtnerf is opvallend en donker en daardoor goed zichtbaar. In interieurs met een botanische of oosterse stijl is teakhout populair.

Esdoornhout

Esdoorn is een houtsoort met een lichte, bijna bleke kleur. Deze houtsoort heeft een subtiele houtnerf. Esdoornhout past goed in een minimalistisch of modern interieur.

Larikshout

Lariks is een duurzame hardhoutsoort afkomstig van de lariksboom. Een naaldboomsoort die veel voorkomt in Europa en Noord-Amerika. De mooie, warme uitstraling met kenmerkende houtnerven wordt gewaardeerd in veel verschillende interieurstijlen.

Verschillende legvormen voor keramisch parket

Naast dat keramisch parket bijna niet te onderscheiden is van een echte houten parketvloer, heeft keramisch parket nog een groot voordeel. Het is namelijk mogelijk om keramisch parket in verschillende patronen te leggen.

Verspringend patroon

Dit is een traditionele manier van het leggen van een keramische parketvloer. Door tegels neer te leggen in een verspringend patroon, ontstaat een speels effect. De kopse kant van een keramische tegel wordt in de lengte tegen de kopse zijde van een andere tegel geplaatst. Dit patroon herhaalt zich net zolang tot de gehele vloer is bedekt. Het resultaat is een strak vloeroppervlak dat vergelijkbaar is met de legvorm van een traditionele houten parketvloer.

Visgraatpatroon

Het visgraatpatroon is ongekend populair bij veel huizenbezitters. Een visgraatpatroon geeft de vloer een klassiek uiterlijk. Een visgraatpatroon ontstaat door de keramische tegels in een hoek van 45 graden ten opzichte van elkaar te plaatsen. De kopse kant van een tegel wordt tegen de lange zijde van een andere tegel geplaatst. Het resultaat: een prachtig klassiek visgraatpatroon. Het visgraatpatroon is zeer populair bij mensen met een hotel chique interieur. Ook is deze legvorm veel terug te zien in woningen, badkamers, keukens en bedrijven met een Japandi-interieurstijl.

Hongaarse punt

Deze legvorm is anders dan een visgraatpatroon, omdat de kopse kant van de ene tegel tegen de kopse kant van de andere tegel wordt geplaatst. Hierdoor wordt een zigzagpatroon gecreëerd dat lijkt op een pijlpunt.

Wildverband

Het wildverband is een legvorm waarbij tegels met diverse lengtes, breedtes en formaten, willekeurig tegen elkaar aan worden gelegd. In deze legvorm wordt vaak gekozen voor diverse houtlook-tegels in verschillende formaten. Vloeren met een wildverband-legpatroon hebben een speels karakter.

Rechte lijnen

Het is ook mogelijk om keramisch parket in rechte lijnen te leggen, zonder verspringing. Deze manier van leggen zorgt voor een strak effect. Juist door dit strakke effect, wordt deze manier van leggen vaak toegepast in minimalistische interieurs.
Voor welke legvorm of houtsoort u kiest hangt af van de stijl die bij u past. Bij TÉGL weten wij als geen ander dat een legvorm van een vloer bepalend is voor de uitstraling van een woning. Kom bij ons langs in onze ruime tegelshowroom. Ervaar de diverse kleuren en mogelijkheden in keramisch parket én bekijk diverse legvormen om inspiratie op te doen.

Uw bijzondere keramische tegels bij TÉGL

Bij TÉGL vindt u een ruim assortiment aan keramische tegels in unieke en authentieke ontwerpen. Laat u inspireren door onze cementlook, marmerlook en tegels met reliëf voor aan de wand of op de vloer. Bij ons vindt u dé tegels voor uw interieur. Wees welkom in onze ruime showroom! Daar kunt u een groot deel van ons assortiment zien en ervaren. Wilt u meer informatie over ons assortiment en de mogelijkheden? Onze TÉGL specialisten staan voor u klaar. Samen met u vinden we de bijzondere en authentieke tegel van uw dromen. Maak een afspraak en laat u inspireren.

Afwijkende openingstijden