De Spice Color tegelcollectie van Marie-Gon

De leukste tips van deze bekende interieurstylist

TÉGL is altijd op zoek naar de laatste trends op het gebied van styling en interieur. En zoekt daarin de samenwerking op met trendwatchers en ontwerpers. Deze creatieven weten namelijk als geen ander welke tegels het beste passen in de interieurideeën van nu. 

De prachtige Spice Color tegelcollectie die ontstond uit een samenwerking met interieurontwerper Marie-Gon is hier een mooi voorbeeld van. Lees snel verder hoe interieurontwerper en kleurexpert, Marie-Gon, op het idee kwam voor deze kleurvolle tegelcollectie. 

Marie-Gon en TÉGL

Marie-Gon is absoluut geen onbekende in de interieurwereld. Haar passie voor interieur is al meer dan drieëntwintig jaar aan de gang. Van het creëren van woninginrichtingen voor meer dan 1000 consumenten tot advies geven in diverse televisieprogramma’s: Marie-Gon draait haar hand er niet voor om. 

In dit artikel legt de bekende interieurontwerper zelf uit hoe ze op het idee kwam voor De Spice Color Collection en waar zij haar inspiratie vandaan haalde. Als bonus geeft zij ook nog een aantal heel interessante en vooral kleurvolle tips, met keramische tegels in de hoofdrol!

De inspiratiebron van Marie-Gon

Sinds 2016 woont Marie-Gon grotendeels in India.  Ze raakte gefascineerd en geïnspireerd door de exotische geuren en intense kleuren die dit land rijk is.  Marie-Gon: “Eten is voor Indiërs een essentieel onderdeel van de dag: niet alleen functioneel, maar vooral ook sociaal. Er wordt veel aandacht besteed aan ‘homecooked’ food.” 

“Als je in een Indiase keuken komt, staat daar standaard een spicebox op het aanrecht. Dit is een ronde, meestal roestvrijstalen box, met daarin zeven kleinere bakjes met de meestgebruikte kleurrijke- en geurende kruiden voor currygerechten”, vertelt Marie-Gon. 

"’Ik heb een fascinatie voor de exotische geuren en intense kleuren van India."

Marie-Gon en LAB PAINT

In samenwerking met LAB PAINT ontwikkelde Marie-Gon een verflijn met een bijzonder kleurenpalet. De inspiratie voor deze lijn haalde de interieurdesigner uit de spicebox uit India. De warme en diepe kleuren zijn zo ‘levensecht’, dat je ze bijna kunt ruiken.

Combineren van de kleuren uit dit kleurenpalet is zelfs voor mensen met weinig kleurkennis goed te doen. Sterker nog: door meerdere kleuren te gebruiken, ontstaan geweldig combinaties. 

De combinatie van verf en keramiek

De verflijn die Marie-Gon en LAB PAINT samen hebben opgezet, is de inspiratiebron voor de Spice Color Collection. Toen TÉGL en Marie-Gon elkaar in 2020 ontmoeten, ontstond van beide kanten het enthousiasme om bijzondere kleuren in tegels te vangen. Een mooie samenwerking ontwikkelde zich verder.

Marie-Gon: “Ik hou van keramiek. De uitstraling, de diepte, de structuur van de klei en de interessante uitstraling van het glazuur, zorgen ervoor dat de ruimte een ‘bite’ krijgt. Wat mij betreft kunnen tegels door het hele huis. Niet alleen in de keuken of badkamer, maar ook als haardombouw, lambrisering, roomdivider, plinten: eigenlijk overal.” 

"Ik hou van keramiek. De uitstraling, de diepte, de structuur van de klei en de interessante uitstraling van het glazuur."

Een intensief en spannend proces

“Het ontwikkelen van de Spice Color Collection was intensief. Het mengen van verf is een stuk makkelijker dan het ontwerpen van tegels. Veel meer ingrediënten zijn van invloed op het resultaat, zoals het glazuur, de biscuit, de temperatuur van de oven en natuurlijk, de hand van de maker. Want deze tegels zijn stuk voor stuk handgevormd en handgeglazuurd”, vertelt Marie-Gon. 

Karakteristiek resultaat

Na maanden van mengen, mixen en de oven opstoken is het resultaat er: een kleurrijke, tijdloze tegelcollectie in 13 kleuren en 3 verschillende maten.

De technische specificaties van de collectie

De tegels zijn 0,8 cm dik en in 3 maten verkrijgbaar: 

"Marie-Gon is erin geslaagd de tegels van de Spice Color Collection fantastisch te laten combineren met onze LAB PAINT."

Marie-Gon over tegel- en interieurtrends

Een kleurrijk interieur
“We komen uit een periode waarin grijs en wit centraal stonden in huis. Maar dat zien we veranderen. Mensen durven steeds vaker te kiezen voor kleur in hun interieur. Een kleur geeft uiting aan je persoonlijkheid. Dat kan op een uitgesproken en gedurfde manier, maar het kan ook subtiel. It’s up to you”, zegt Marie-Gon. 

Slimme tips voor een kleurrijk interieur:

 • Neutrale tinten zijn mooi als basis, maak het een beetje spannender door er een vleugje van een meer uitgesproken kleur aan toe te voegen. Zoals bruinen en beiges gecombineerd met een accent petrol of koraal.
 • Wanneer je tegels neutraal houdt, kun je kiezen voor een kleurrijke waskom of badkamermeubel.
 • Hou je meer van rust? Kies dan gerust voor één kleur. Maak het speelser met verschillende maten tegels of een spannend legpatroon.
 • Mat met glans? Geweldig! Zo breng je subtiel persoonlijkheid aan in de ruimte. Met de matchende badkamercoating van LAB PAINT maak je de prachtigste kleurcombinaties.

Levendig en persoonlijk 

Een interieur mag levendig zijn en persoonlijkheid uitstralen. Het mag best een beetje brutaal en uniek. Werken met (opvallende) kleuren kan een manier zijn om dit te bereiken. Het kan ook net even anders:

 • Speel eens met de voegen tussen tegels, het verschil in resultaat is verrassend! Speel eens met de breedte van de voegen tussen de tegels. Het verschil in het resultaat is verrassend! Een speelse badkamer kun je eenvoudig creëren met kleurrijke accenten of een contrasterende voeg.
 • Luxe? Wat mij betreft graag! Kies voor een glanzende glazuur, diepe tinten en accenten van metaal in goud, zilver of brons.

“Wat we in de interieurwereld terugzien, is de opkomst van de ‘platteland-sfeer’. Deze sfeer is wat rustieker dan die we de laatste jaren hebben gezien. Hier zien we bijvoorbeeld wastafels terug in de badkamer die uit steen gehakt zijn. Met de juiste tegels en kleuren is het effect van deze stijl en de daaruit voortkomende sfeer krachtig te versterken”, vertelt Marie-Gon. 

Spelen met formaten en vormen

Formaten en vormen van de tegels zijn allesbepalend voor het resultaat. Door hiermee te spelen ontstaat een heel spannend en inspirerend legpatroon. Daarmee geef je een ruimte een unieke en persoonlijke twist. Juist als je graag voor één kleur kiest, geef je hiermee net iets meer eigenheid”, aldus Marie-Gon. 

Tips van Marie-Gon om te spelen met vormen en formaten:

 • Een van de trends die we nu terugzien zijn grote oppervlaktes in marmer. Iedere plaat is uniek én marmer bevat prachtige tinten om mee verder te werken in het interieur.
 • Een open haard kan fantastisch zijn om te betegelen, omdat er zo een fijn contrast ontstaat tussen hard en zacht.
 • Het toevoegen van designs in tegels geeft een speels element aan de ruimte.
 • Kleine en grote tegels kunnen overal, denk ook eens aan een prachtig betegeld keukenblok. Een bijzondere plint van tegels of aan nissen en vakken met contrasterende tegels. Zelfs een deurpost kun je maken van tegels.
 • Ronde organische vormen zijn enorm in opkomst. Ook deze vormen kun je perfect afwerken met tegels. Kies in dit geval voor een smalle hoge tegel die je verticaal toepast. 

"Subtiel of uitgesproken? It’s up to you."

De tegelcollectie van Marie-Gon beleef je bij TÉGL

De hoogwaardige tegelcollectie van Marie-Gon vindt u exclusief bij TÉGL. In ons ruim opgezette Experience Center in Barneveld staan deze en andere keramische tegelcollecties voor u klaar om te bekijken en bewonderen. Maak eenvoudig een afspraak, zodat wij alle tijd hebben om kennis met u te maken. Uiteraard denken wij graag met u mee bij het maken van de beste keuze. Zonder afspraak staat de deur ook voor u open!

Afwijkende openingstijden